
Jak efektivně uspořádat vnitřní prostory výrobní haly
Ve výrobním procesu musí mít každý stroj své místo, každý pracovník musí vědět, kde co najde a veškerý prostor uvnitř průmyslové haly musí být dispozičně uspořádán přehledně a efektivně. Pokud není, může dojít ke zpomalení výroby a navýšení nákladů. Podívejte se proto s námi na několik zásad pro efektivní uspořádání výrobních prostor, aby vám sloužily tak, jak mají.
Na začátku si vše řádně promyslete
Než se pustíte do projektu a následné výstavby průmyslové haly, vždy by mělo předcházet položení řady zásadních otázek, které mohou významně ovlivnit podobu jejích vnitřních prostor. Mělo by vás například zajímat, podle čeho je výhodnější prostor uspořádat. Podle druhu výroby, anebo do samostatných montážních linek? Zohlednit byste měli také dostatečnou kapacitu haly pro technologické vybavení, výrobní činnosti, případně skladovací možnosti, kancelářské prostory či zázemí pro zaměstnance.
Důležité je zaměřit se rovněž na to, zda jsou manipulační cesty dostatečně široké. A také, zda jsou prostory a jejich uspořádání přehledné, logicky uspořádané, ekonomické a nedochází ke zbytečnému pohybu zaměstnanců či plýtvání výrobními plochami. Zvažte i skutečnost, zda je hala do budoucna schopna pojmout případné navýšení kapacit, personálních, technologických, výrobních i skladových, případně jak složité by bylo přizpůsobit ji přicházejícím inovačním trendům, bez kterých se úspěšná výroba neobejde. A v neposlední řadě mějte na paměti bezpečnostní a hygienické požadavky, které každý výrobní proces musí striktně splňovat.
Prostory výrobní, čisté, skladovací a administrativní
Prostory, kde probíhá proces výroby, je nezbytné pomyslně rozdělit na ty výrobní, čisté a skladovací. Ve výrobních prostorách se uskutečňují základní činnosti, které vedou k vytvoření produktu nebo jeho částí. Je v nich zpravidla umístěna technika a stroje. Ačkoliv zde platí nižší nároky na hygienické standardy, neměly by být zcela opomíjeny. Hygiena personálu a sanitace prostor musí být zachována. To platí i pro skladovací prostory, kde bývá uložen materiál, suroviny, technické díly, skladovací a manipulační technika, výrobky nebo zboží. Velikost i uspořádání těchto prostor se vždy odvíjí od požadovaného účelu i daného typu výrobního podniku.
Technika může být umístěna také v čistých prostorách, ovšem zde jsou hygienická pravidla přísnější. V čistých prostorách obvykle probíhá výrobní proces, který není spojený se „špinavým” materiálem a stroji. Výrobní a čisté části průmyslové haly zpravidla oddělují propustě. Návaznost jednotlivých prostor přitom musí zajistit plynulost výrobního procesu. V objektu musí být vyčleněno také dostatečné místo pro kancelářské a administrativní účely stejně jako zázemí pro zaměstnance, kde jsou k dispozici šatny, sanitární zařízení, jako sprchy, umývárny a záchody, či kantýna s občerstvením.
Nezapomeňte na prosvětlení haly
Významnou složkou jsou také podlahy, které musejí mít snadnou údržbu, stejně jako dveře, které by měly být ideálně vyrobené z hladkého, snadno čistitelného a dezinfikovatelného materiálu. Obě vybavení by měla být odolná vůči typu výroby a strojní techniky. Ve všech prostorách musí být zajištěna výměna vzduchu přirozenou cestou nebo pomocí klimatizace.
Zásadní otázku pokládá i dostatečné osvětlení haly. Ve výrobní části by mělo být zajištěno denní, umělé nebo sdružené osvětlení, které odpovídá normovým hodnotám, tedy technickým požadavkům obsaženým v technických normách, i typu činnosti. Ekonomickým řešením může být prosvětlení bočních stran haly pásy oken stejně jako střešní světlíky. V kancelářském zázemí by pak mělo převažovat světlo přirozené.